10 pași pentru a crea un brand emoțional
Exprimarea obiectivelor principale ale companiei/produsului și a sarcinilor de rezolvat. Aici vorbim despre obiective care se bazează pe interesele publicului țintă (și nu „să câștigăm mai mulți bani sau o anumită nișă" dar " ce am putea îmbunătăți la produsul existent?").
Cercetări complexe de piață, care vă permit să obțineți un portret al audienței cheie și să identificați spațiul liber pentru poziționare.
Acestea includ:
● Studiul cercului consumatorilor, determinarea intereselor și nevoilor acestora.
● Adunarea informațiilor despre concurenți, analiza brandului, strategia aleasă etc.
● Studiu unui segment de piață specific + materialele promoționale ce se utilizează.
Selectează toate avantajele concurenței ce țin de companie/produs. Din tot alege doar pe cele care se potrivesc cu „câmpul emoțional" al potențialilor clienți.
IMPORTANT: Nu le copia, transformă-le în puncte forte.
Etapa № 3 - avantajele concurențiale.
Pe baza informațiilor colectate, evidențiază beneficiile tale, dacă încă nu le ai, atunci trebuie să le creezi.
Aceste beneficii și sunt fundamentul Brandul Emoțional.
Etapa № 4 - beneficiile tale.
Etapa № 5 - idei + avantaje.
Aici începe un proces FOARTE important și pur creativ - căutarea ideilor și a mesajelor care vor completa avantajele produsului/serviciului.
Nu ne oprim mult timp pe aceste idei. Vrem doar să amintim importanța acestora.
O idee = motorul brandului. Dacă motorul se strică atunci mașina nu va mai merge.
Etapa № 6 - componentele vizuale.
„Îmbrăcămintea" mărcii - stilul, design-ul, identitatea corporativă (apropo, uită-te cum am dezvoltat identitatea corporativă pentru compania XXXX.
Componentele vizuale ar trebui să corespundă direcției generale (în cazul nostru, pentru a forma și consolida încărcătura emoțională a brandului).
TOATE componentele, inclusiv paleta de culori. Chiar și culoarea transmite un mesaj specific, crește conștientizarea mărcii și influențează alegerea produselor de către consumatori.
Etapa № 7 - componentele verbale.
Componentele verbale ale brand-ului sunt: legendele, slogan-ul, textele, postările și tot ce are legătură cu aceasta.
Cuvintele, cu ele creăm emoții la distanță, pătrundem sub pielea consumatorului și îl determinăm să simtă ceva față de brand-ul nostru.
Acum, când am pregătit informația și ideile, urmează perioada de testare, este cea mai interesantă etapă. Aici noi suntem în rol de observator și notăm ce mesaje funcționează, ce trebuie de exclus sau de îmbunătățit.
Identificarea canalelor eficiente de comunicare cu audiența cheie. Cu alte cuvinte, trebuie să găsim unde sunt prezenți mai mult clienții noștri: Facebook, Instagram, Google sau în general offline?
Dacă alegeți corect canalul:
1.promovarea va da rezultate ( vânzări);
2.puteți salva bugete întregi de marketing.
Etapa № 10 - implementarea propriu-zisă.
Planificarea nu are rost fără implementare. Acest proces va fi lung și minuțios, însă știți cum se zice "Lucrează pentru marcă, după ea va lucra pentru tine''.