10 etape pentru a crea un Brand Emoțional
Brandul este conceput pentru a „colecta" loialitatea consumatorilor. Capacitățile unei mărci bine gândite sunt atât de puternice încât, în condiții de calitate și prețuri egale, o persoană alege brandul care este mai apropiat lui.

Și acest lucru nu se întâmplă așa…"din întâmplare".
Cu siguranță ai motive de ce alegi anume Apple sau Samsung, iar orice argument rațional este însoțit și de senzația: mi se pare mai potrivit sau imi place așa (emoție).
Marketerii cu viziune pe termen lung implementează strategii gândite pentru a transmite mai mult decât un simplu logo sau carte de vizită. Vorbim de emoții. Emoții care fidelizează și cresc vânzările.


«
Caracteristici ale unui astfel de branding
Brandingul emoțional se caracterizează prin:
  • OAMENI, NU CLIENȚI.
    Da, clienții cheltuiesc bani - ei cumpără mărfuri. Dar oamenii trăiesc, simt, gândesc, cedează emoțiilor și ... la fel își golesc portofelele pentru a-și satisface dorințele.


  • DIALOG, NU MONOLOG.
    Crearea de legături puternice cu audiența cheie se bazează pe „comunicarea pe două sensuri". Aceasta este o trecere de la povești plictisitoare despre companie / produs la acțiuni interactive unde este feedback.
  • POVESTIRI, NU FAPTE USCATE.
    Când se dau numere, logica și prudența se activează, dar sentimentele de regulă, se estompează. Prin urmare,utilizăm povești fascinante (fictive sau adevărate).

«
Crearea brandului emoțional este un proces lung, creativ și complex, care se bazează pe o cunoaștere profundă a pieței. O eroare aici poate fi calculată în cifre cosmice.
Prin urmare, nu vom intra în „detalii detaliate" și vom parcurge doar etapele principale, astfel încât să înțelegeți în ce mod trebuie să vă deplasați.

«
10 pași pentru a crea un brand emoțional
Exprimarea obiectivelor principale ale companiei/produsului și a sarcinilor de rezolvat. Aici vorbim despre obiective care se bazează pe interesele publicului țintă (și nu „să câștigăm mai mulți bani sau o anumită nișă" dar " ce am putea îmbunătăți la produsul existent?").
Etapa № 1 - obiectivul.
Cercetări complexe de piață, care vă permit să obțineți un portret al audienței cheie și să identificați spațiul liber pentru poziționare.

Acestea includ:
● Studiul cercului consumatorilor, determinarea intereselor și nevoilor acestora.
● Adunarea informațiilor despre concurenți, analiza brandului, strategia aleasă etc.
● Studiu unui segment de piață specific + materialele promoționale ce se utilizează.
Etapa № 2 - cercetarea.
Selectează toate avantajele concurenței ce țin de companie/produs. Din tot alege doar pe cele care se potrivesc cu „câmpul emoțional" al potențialilor clienți.
IMPORTANT: Nu le copia, transformă-le în puncte forte.
Etapa № 3 - avantajele concurențiale.
Pe baza informațiilor colectate, evidențiază beneficiile tale, dacă încă nu le ai, atunci trebuie să le creezi.
Aceste beneficii și sunt fundamentul Brandul Emoțional.
Etapa № 4 - beneficiile tale.
Etapa № 5 - idei + avantaje.
Aici începe un proces FOARTE important și pur creativ - căutarea ideilor și a mesajelor care vor completa avantajele produsului/serviciului.
Nu ne oprim mult timp pe aceste idei. Vrem doar să amintim importanța acestora.
O idee = motorul brandului. Dacă motorul se strică atunci mașina nu va mai merge.
Etapa № 6 - componentele vizuale.
„Îmbrăcămintea" mărcii - stilul, design-ul, identitatea corporativă (apropo, uită-te cum am dezvoltat identitatea corporativă pentru compania XXXX.
Componentele vizuale ar trebui să corespundă direcției generale (în cazul nostru, pentru a forma și consolida încărcătura emoțională a brandului).
TOATE componentele, inclusiv paleta de culori. Chiar și culoarea transmite un mesaj specific, crește conștientizarea mărcii și influențează alegerea produselor de către consumatori.
Etapa № 7 - componentele verbale.
Componentele verbale ale brand-ului sunt: legendele, slogan-ul, textele, postările și tot ce are legătură cu aceasta.
Cuvintele, cu ele creăm emoții la distanță, pătrundem sub pielea consumatorului și îl determinăm să simtă ceva față de brand-ul nostru.
Etapa № 8 - testarea.
Acum, când am pregătit informația și ideile, urmează perioada de testare, este cea mai interesantă etapă. Aici noi suntem în rol de observator și notăm ce mesaje funcționează, ce trebuie de exclus sau de îmbunătățit.
Etapa № 9 - comunicarea.
Identificarea canalelor eficiente de comunicare cu audiența cheie. Cu alte cuvinte, trebuie să găsim unde sunt prezenți mai mult clienții noștri: Facebook, Instagram, Google sau în general offline?

Dacă alegeți corect canalul:

1.promovarea va da rezultate ( vânzări);
2.puteți salva bugete întregi de marketing.
Etapa № 10 - implementarea propriu-zisă.
Planificarea nu are rost fără implementare. Acest proces va fi lung și minuțios, însă știți cum se zice "Lucrează pentru marcă, după ea va lucra pentru tine''.
Acum înțelegi de ce unele companii au "obrăznicia" de a pune prețuri mult mai ridicate fără teamea de a pierde clienți? Exact - Branding Emoțional.Ei, au lucrat ani de zile pentru a se conecta cu audiența cheie, iar după efort și răsplata. Nu-i așa?!
Autor: Gonța Crina, Marketer
Nu te opri aici, descoperă și alte instrumente eficiente ce te vor ajuta să-ți crești vânzările
Made on
Tilda