Cum să utilizezi corect culorile
în marketing?

Cum să utilizezi corect culorile în marketing?

V-ați întrebat vreodată dacă companiile de renume mondial ar avea așa succes cu alte culori în Brand? Imaginează-ți logo-ul negru al McDonald's sau Facebook în culoarea roșie. Crezi că acestea sunt fleacuri ce nu contează? Studiile arată contrariul.

Conform cercetărilor Kissmetrics, reclamele color sunt vizualizate cu 42% mai des decât cele alb-negru. Cifra impresionantă arată că ignorarea psihologiei culorii în campaniile de marketing este o greșeală ce costă mult.
Știind să folosești corect culorile, poți crește conversiile în diferite etape ale pâlniei de vânzări. Cum?
Vezi mai jos:
Culoarea Albă
O culoare universală ce se combină cu toate celelalte nuanțe. Acesta este motivul pentru care este utilizată întotdeauna în design. Cel mai adesea - ca fundal.
Îi determină pe oameni să simtă minimalismul și puritatea. Prin urmare, este prezent în materialele publicitare ale mărcilor ce doresc să fie percepute ca proaspete și moderne.
Fundalul alb ajută la evidențierea elementelor importante.
Cum utilizăm culoarea albă?
Culoarea Neagră
Se aplică nu mai puțin decât albul. Motivul este că culoarea neagră iese în evidență pe fundaluri deschise de orice nuanță. Prin urmare, textul este adesea scris în această culoare.
Pentru site-uri ca fundal, negrul oferă aer de exclusivitate și elită. Împachetarea zice clar că produsul este scump.

Atunci când utilizezi un fundal negru, este important ca fiecare detaliu din prim-plan să fie contrastat. Acesta este singurul mod în care vă puteți concentra atenția asupra lucrurilor importante.
Cum utilizăm culoarea neagră?
Cel mai adesea combinat cu alte culori. Absolut NU este potrivit pentru proiectarea butoanelor call to action. O astfel de imagine nu atrage atenția și nu provoacă utilizatorilor un sentiment de importanță a acțiunii.
Albul este potrivit pentru site-urile de vânzare. Dacă culoarea albă este predominantă puteți fi sigur că atenția vizitatorilor este concentrată pe detaliile necesare.
Nu există date despre eficiența butoanelor call to action negre, deoarece acestea sunt utilizate extrem de rar.
Pe site-urile cu o singură pagină, negrul aduce rezultate bune dacă este dominant. Dar este important ca culorile auxiliare să fie alese corect.
Culoarea Roșie
Are un efect psihologic puternic asupra oamenilor, de aceea este utilizată pe scară largă în publicitate.
Întotdeauna domină și captează atenția vizitatorilor. Roșul poate fi folosit simultan pentru a evoca sentimente romantice și iubitoare, precum și - agresive sau răutăcioase.

Oamenii de știință au stabilit că această culoare poate afecta oamenii chiar și fizic. De exemplu, afectează sistemul circulator, ritmul respirator sau metabolismul. Sentimentele sunt similare cu foamea. Acesta este motivul pentru care multe companii din domeniul alimentar îl folosesc.
Cum utilizăm culoarea roșie?
Roșul este o modalitate bună de a atrage atenția vizitatorilor asupra unor elemente. Acestea trebuie să fie mici detalii - butoane, indicatoare, mini - bannere etc.
Culoarea roșie este adesea folosită pentru oferte promoționale și reduceri. Când treci prin magazinele care au reduceri, acordă atenție indicatoarelor.
Culoarea Albastră
Cea mai populară culoare pe Internet. Majoritatea site-urilor au culoarea albastră, deoarece provoacă încredere și calm.
Merită evidențiată universalitatea sa: nuanțele deschise și cele închise sunt percepute diferit. Cel mai adesea albastrul este asociat cu cerul, prin urmare poate provoca o senzație de prospețime.
Cum utilizăm culoarea albastră?
Este utilizat de brand-uri ale căror produse nu pot fi „atinse". Acestea sunt servicii de consultanță, cursuri sau produse software.
Întrucât culoarea este asociată cu încrederea, aceasta este adesea folosită în designul produselor pentru sănătate. Nu uitați de logo-urile Colgate, blend-a-med, Sensodyne, etc.

Albastrul are multe caracteristici pozitive, dar există industrii în care nu este recomandat să-l folosești. De exemplu, în industria alimentară. Există o explicație simplă: culoarea se găsește foarte rar în produsele naturale. Prin urmare, aceasta provoacă subconștient asociații de chimie și tot ce este artificial.

Dacă nu ești afiliat cu industria alimentară și vrei să câștigați încrederea publicului tău, combină albastrul cu alb pe site-uri web și în materialele publicitare.
Culoarea Galbenă
Aceasta provoacă interes și emoții diferite, în funcție de nuanță (închisă/deschisă). Tonurile de galben strălucitor creează un sentiment pozitiv. Motivul este asocierea cu vara, soarele și căldura.
În același timp, nuanțele de lumină pot fi avertizante. Amintește-ți de indicatoarele rutiere.
Opțiunile închise de galben creează un sentiment de bogăție și putere, spre exemplu aurul.
Cum utilizăm culoarea galbenă?
Nuanțele deschise și pozitive de galben sunt folosite de brand-uri care doresc să transmită energie și acțiune.
Logotipurile de culoare galbenă sunt evidente și, de regulă, memorate.
Un exemplu bun este Snapchat
Culoarea Portocalie
O opțiune interesantă, dar cel mai adesea ignorată în materialele de branding și marketing. La fel ca roșul, portocaliul poate schimba senzațiile fizice ale unei persoane. Dar impactul nu este atât de puternic.

Culoarea portocalie adaugă vitalitate și energie materialelor. Dar, mergând prea departe cu cantitatea de culoare, de exemplu, pe site, riști să-l poziționezi ca ieftin. Dacă publicul tău țintă sunt oameni cu venituri mari, ignoră complet această opțiune.
Cum utilizăm culoarea portocalie?
Se crede că verdele este cea mai bună culoare pentru butoanele „Cumpără" sau „Adaugă în coș". Dar, Compania cu renume mondial Amazon folosește de fapt portocaliul.

În practică, când vine vorba de analizarea butoanelor de apel, portocaliu arată rezultate mult mai bune decât cele verzi. Poate că acest fenomen a fost provocat tocmai de Amazon.
Culoarea verde
Asocierea evidentă este natura și ecologia. Efectul calmant asupra oamenilor, determină un anumit echilibru. Mai ales dacă se folosesc nuanțe deschise - mentă, turcoaz, verde deschis.
De asemenea, este asociat cu creșterea și dezvoltarea.
Cum utilizăm culoarea verde?
Adesea este folosit pentru a proiecta butoane. În ciuda ratelor ridicate de eficiența portocaliului, verdele în unele exemple a fost în fața oranjului.
Folosește-l în branding dacă vrei să îți subliniezi puritatea și estetica. De asemenea, este asociat cu creșterea și dezvoltarea.
Culoarea violet
O alegere excelentă pentru companiile care vând lux și eleganță. Violetul accentuează noblețea. Exact opusul portocaliului.

Formează un sentiment de secret, romantism și face apel la clasele de top.
Astfel de caracteristici fac culoarea perfect potrivită pentru branding, dar ineficiente pentru butoane și indicatoare.
Cum utilizăm culoarea violetă?
Testele arată că această opțiune este nepotrivită pentru elementele de call to action.

Nu există asocieri directe cu produsele alimentare, cu toate acestea, unele mărci din această industrie folosesc cu succes violetul. Amintește-ți de ciocolata Milka.
Acum cu siguranță vei fi mai precaut la nuanța campaniilor de marketing sau branding. Alegerea culorii nu este o chestie de gust. Diferite nuanțe au adunat deja o percepție de larg recunoscută de către consumatori. Culoarea este de fapt un INSTRUMENT iar tu decizi cât de eficient :)
Autor: Gonța Crina, Marketer
Nu te opri aici, descoperă și alte instrumente eficiente ce te vor ajuta să-ți crești vânzările
Made on
Tilda